Zpátky do minulosti: MahaGala 2019

7DMK7181Přátelé, následuje volný přepis mojí řeči na Mahagala + něco navíc. A hlavně: Kevin fotil! :O Hurá! Dole pod článkem jsou fotky! :D

Dámy a pánové, dobrý večer. Scházíme se tady v sále KD Čerčany už po sedmnácté. Ano, v roce 2003 jsme se tady poprvé sešli na galavečeru Mahacupu, na kterém jsme tehdy vyhlašovali výsledky třetího ročníku tohoto legendárního mtb závodu. Legendárního proto, že dal vzniknout myšlence, kolem které se shromáždila parta lidí. A teď pozor, tohle je důležité! Vznikla myšlenka a kolem ní pak parta lidí, která jí vdechla život. Bude o tom ještě řeč proč. V roce 2004 vznikl ČESYK, volné sdružení cykloborců z Čerčan a okolí, kteří jezdili společně na závody a soustředění.

Roky s Mahacupem letěly celkem rychle, vždyť to byla jedna akce za rok, což se dalo zvládnout s prstem v nose, i když upřímně, jak skončil srpen, vyšíval jsem jen na Mahacupu a dokonce i kolo šlo až do listopadového MahaGala stranou.

V roce 2008 ČESYK převzal perlu amatérských klasik Železný dědek a tehdy se jel v rámci Mahacupu první dětský závod. Tyhle dětské přidružené závody byly stále více a více populárnější, až jsme si jednou s Tompem – a možná to bylo právě na MahaGala 2010 řekli, že uděláme celý seriál dětských závodů. V příštím roce jsme v dubnu pořádali první závod Čerčany BabyBikers a tu původní myšlenku ze začátků Mahacupu jsme zase o kousek posunuli. Velmi brzy se přidal další klub RoRace Team Pyšely a posléze další PolemnEpolem bike team.

Tahle trojice vám každý rok přinášela seriál závodů, jejichž koncept se od založení neměnil: Nehledáme šampiona, ale mistrovství světa pořádáme 5x ročně. To znamená, vyzdvihujeme sportovní výkony, ale ocenění zaslouží každý, kdo se postaví na startovní čáru pod červenou bránu pana Zdeňka Nováka: měl jsi odvahu se přihlásit do závodu, tak teď ukaž, co v tobě je. Vytváříme ti prostor pro selhání na nečisto. Nejdůležitější je vstát, když padneš a dojet závod. A příště přijet natěšený znovu.

A za to každému jednomu účastníkovi uděláme opravdovou závodnickou atmosféru, jako odměnu za jeho výkony. Tenhle koncept se nemění ani pro sezonu 2020.

I když všechno mohlo být jinak.

Hodně jsme diskutovali snížit počet závodů na tři. Už toho na nás totiž bylo moc. Byli jsme staří a unavení. Víte, ono je to jako v manželství. Ze začátku jste samé úsměvy, hází se vtípky… Pak to tady zaškobrtne, tváříte se jakože nic. Pak támhle, tak se zasmějete… Najednou už se nesnažíte přemáhat, jste zpruzelí, přestáváte se smát. Počítáte ty společné minuty a přejete si, aby už to bylo za váma. Vztahy se rozklíží, celé to jde dopryč a když si neuvědomíte, že jestli s tím něco neuděláte…

…tak to skončí.

Je dobré si to přiznat. Byli jsme před rozpadem.

Stejně jako v manželství, tak i v tomto případě je důležitá myšlenka. Společná myšlenka. Protože i když v manželství jsou děti, majetek, nějaká společná sociální skupina a další objektivní příčiny, které hovoří proti rozchodu, tak bez společné myšlenky to je jen nesourodý slepenec, jakási agónie. Ne život.

Naštěstí tu myšlenku, která všechno stmeluje a dává nám pocit, že děláme něco výjimečného, pořád v sobě máme. Něco co nás přesahuje. Mohli bychom sedět za pecí, na kole, na pláži, na posedu, ale my přece děláme BabyBikers! Jsme hrdí, že za námi chodíte a říkáte, že u nás je to skvělé. Že k nám jezdíte i když je podobných akcí jako máku, protože vám vaše dětí říkají: já chci jet na BabyBikers!

Proto jsme se rozhodli i v roce 2020 pořádat pět mistrovství světa, kde se nehledá žádný šampion!

Děkujeme za vaši letošní přízeň a těšíme se na vás poslední dubnovou neděli u Hájenky v Churchanech!

A teď už se pojďte kouknout na skvělé Kevinovo fotky. Díky bro!
http://bb.cesyk.cz/mahagala-2019-2/

 

Publikováno , Mahagoni