Megasportovní víkend roku 2017

Já myslím, že to tak klidně můžeme říci. Tenhle víkend byl senzační! TOMPO sice zestárnul o deset let, protože ho víkend předtím ofouklo a jeho dutiny ve čtvrtek ráno, kdy jsme začali stavět, ohlásily stupeň dopravy číslo 5 (čili parkoviště). Jeho pokyny jsme si pak vysvětlovali různě, což práci značně protahovalo. A také jsme byli občas naštvaní. No řekněte sami, taky byste se urazili, kdybyste od něj slyšeli: “Bil si pro to kladibo, debo debil?!?” Debil nedebil, v pátek večer jsme měli postaveno a v sobotu to všechno mohlo začít. Nejdřív Mahacup – 17. ročník legendárního mtb závodu. Večer pak noční trailový běh na patnáct kilometrů Po stopách Mahacupu a v neděli poslední BabyBikers sedmé sezony O pohár MiniMahacupu. Pojďte se za tím vším ohlédnout a podívat se na Kevinovo skvělé fotky!

Úvodem ještě k tomu stavění. Velký dík patří našim mladejm puškám – klukům, kteří k nám začali chodit tuhle sezonu na brigádu. Borci, kteří už nemůžou jezdit BabyBikers, poněvadž jsou starý a který klidně můžou dělat cokoliv jinýho (například se procházet po městě s mobilem, kterej má na plný kule puštěnej skákavej hopec ASYJO a v ruce redbůůůl, na sobě svuuuj mééérč…), ale interně je cosik nutí jít za pade na hodinu makat k Hájence na dětské závody. Když je poslouchám, vedou takový ty typický frajírkovský řeči, který má každej kluk v tomhle věku. A pak vezmou kladiva, naloží si kůly, mlíka a jdou značit trať. Možná si to neuvědomujou (kluci, doufám, že to teď čtete :)), ale tohle je mnohem lepšíčinnost, než si obrátit čepici kšiltem dozadu a pokoušet se na autobusový zastávce před nádražím v Čerčanech udělat do lavičky důlek prdelí. Kluci, díky vám ten víkend proběhl, protože jste to tam postavili od A do Zet. Slimfit džíns, tečka!

mhcp_2017Sobotu jsme tedy zahájili Mahacupem. A byl to hukot. Na start se postavilo skoro 100 závodníků – rekord v sedmnáctileté historii závodu. Trať byla perfektně připravená od Lukáše a Důši, našich šikovných kluků z 3Bike. Kluci trať okořenili překrásným točivým sjezdem z Chlumu a také novým singlíkem na Kočičí hřbet. Bohužel krásné babí léto vyhnalo v Chlumských hvozdech křemenáče, babky, kozáky a další houby do nevídaných počtů. Bohužel kvůli tomu, že to vylákalo do lesů spoustu houbochtivých spoluobčanů v holínkách, s kapesníky na hlavě a igelitkami v rukou. Na vlastní oči jsem viděl borce, který takto vyzbrojen, jel do odlehé partie Malého Chlumu na motorce… Někteří z těchto milovníků klidu a přírody pak ve spravedlivém hněvu strhali igelitové pásky vyznačující trať. Ale tím stylem, že strhnuté mlíko rozcupovali na malé kusy a rozhodili je po okolí. Dokážu si představit jejich uspokojení z takto dobře vykonané práce! Ovšem dvě nedaleko pohozené plastové lahve od limonády z Lidlu za 10 Kč, je nechalo chladnými a jejich spravedlivému ekorozhořčení zůstaly ušetřeny… I když se tedy na Mahacupu trochu kufrovalo, nikdo si na to nestěžoval. Všichni mluvili o tom, že tohle je přesně ten typ tratě, kvůli které bylo postaveno horské kolo.

Pak rychle něco sníst a už je tady večer a začíná velká paráda – noční trailový běh Po stopách Mahacupu. Velmi speciální záležitost, která nás napadla… Prostě… Jen tak. Že by to bylo fajn, když už to máme všechno postavený, trať na Mahacup je vyznačená, tak tam ještě něco poslat. Noční mtb závod? Po Mahacupu? Nesmysl! Ale běžet po tý krásný trati, na místech, kde se prohánějí jen srnky a zajíci. To by bylo něco! A v noci! Nakonec tahle myšlenka začala žít svým vlastním životem. Zapojili jsme do toho Chlumwitch, čarodějnici, jejíž příběh si můžete přečíst na webu běhu.

beh_2017Chytla nás jednoduchá představa, že běžíš sám v noci uprostřed lesa! Vyběhneš na Chlum a pod nohama máš blikající světýlka vesniček a měst. Celej svět je zkrátka pod tebou a ty jsi součástí lesa. Nad hlavou ti mezi větvema stromů probleskuje nebe plný hvězd. A ty máš pekelnej strach, protože všude kolem tebe to praská a zdá se ti, že za každým stromem vidíš planoucí divoké oči. Já vám říkám, že každej, kdo se z toho běhu vrátil, měl hubu roztaženou od ucha k uchu. Protože tam uprostřed lesa, ponoření do sebe sama, slyšeli každý úder svého srdce. A svym způsobem tam každý něco ze sebe nechal a zpátky se už nevrátil celý. Tohle nebyl běh. To byl příběh! Vlastně tolik příběhů, kolik bylo závodníků!

A v neděli naši skvělí BabyBikers! Po sedmi letech už víte, že u nás až tak nejde o výsledky. O první, druhá, třetí… ikstá místa. O poražení soupeře. Jde o tu cestu k umístění. O úsilí, kterým to umístění bylo dosaženo. O tom, jak jste cestou do cíle ukázali svojí duši. Třeba ten klouček, který ve sjezdu z meze u oranžové flašky Gatorade, pár desítek metrů od cílové rovinky na ostré pravotočivé zatáčce spadnul. Hned vyskočil a říká mi: “Už jsem myslel, že to dojedu, ale to je jedno. Já to dojedu!”

A přitom jel na úplně posledním místě.

Nebo jak Marika Pulkrabová v prvním kole upadla na záda ve strmém výjezdu na Hrdličkův polet. Propadla se rázem do poloviny startovního pole. Aby pak zahájila zběsilou stíhací jízdu a dokázala se probít na třetí místo. Nebo ten strhující souboj mezi Matyášem Purnochem a Adamem Hoškem. Tolik napětí! Tolik vášně! Jak se Adam v každé zatáčce snažil strčit svoje přední kolo před Matyáše. Ti kluci se rvali jak Sparťané u Thermopyl. Myslel jsem, že mi při komentování jejich neskutečného úsilí praskne žilka.

A když jsme u toho komentování, tak mě hrozně mrzí, že vám nedokážu zprostředkovat každý takový souboj. Protože takhle se fakt na BabyBikers závodí skoro všude. Ale možná je to dobře. Proč bych vám měl všechno říkat?!? Zkuste se příště snažit taky trochu sami. Koukejte se dobře na to, co se před váma odehrává. Vemte si ten párek v rohlíku s sebou, opřete se pohodlně o oplůtky a pozorujte ty vzácné okamžiky, kdy lidé dávají do svého konání celé své srdce. Velký sport se neodehrává jen na Eurosportu, ale také pětkrát ročně v Čerčanech u Hájenky.

Čerčany BabyBikers jsou emoce v ryzí podobě.

Tohle je důvod, proč příští rok začneme už osmou sezonu!

A letos se nevidíme naposled! Zapište si datum 25.11. hodina 15:00 a tradiční místo KD Čerčany! Máme pro vás MahaGala – slavnostní vyhlášení výsledků sedmého ročníku seriálu Čerčany BabyBikers. Prosíme Vás, abyste Vašeho BabyBikera přihlásili tady na webu, abychom pro něj mohli připravit ceny. Kdo se nepřihlásí, přijít samozřejmě může, ale nic nedostane :) A samozřejmě platí, že na MahaGala se chodí v gala. Nemusíte mít zrovna Blažka za tři pětky, ale džíny a mikiny s odrazkama nechte doma.

Chceme naše BabyBikers uctít za to, jak během celé sezony bojovali.

A díky, že jste dočetli až sem. Za odměnu se pojďte pokochat Kevinovými obrázky :)

Podporovatelé a přípravy
Závody part I.
Závody part II.
Vyhlášení
Čerčany MentorBikers

 

Publikováno , Mahagoni